یائسگی با تغییرات هورمونی و کاهش حساسیت به انسولین همراه است. افزایش توده چربی که با افزایش سن در بانوان یائسه دنبال می شود موجب کاهش آدیپونکتین سرم و افزایش مقاومت به انسولین می شود.

لازم به ذکر است: آدیپونکتین یک هورمون پپتیدی است که در انسان از بافت چربی ترشح می‌شود و بر متابولیسم چربی و گلوکز مؤثر است. آدیپونکتین با افزایش حساسیت کبد به انسولین، میزان خروجی گلوکز از کبد را کاهش می‌دهد، همچنین مصرف گلوکز در عضلات را افزایش داده و مانع افزایش قند خون می‌شود. آدیپونکتین در سایر جانوران نیز مشاهده می‌شود و در انسان از ۲۴۴ اسیدآمینه تشکیل شده است.

و انسولین با اثر به سلول‌های کبد باعث می‌شود این سلول‌ها با گرفتن قند از خون و ذخیرهٔ آن به صورت گلیکوژن، قند خون را کاهش دهند و با تجمع گلیکوژن در سلول‌های ماهیچه ای -به عنوان یک منبع سوخت- انرژی را افزایش دهد. همچنین با اثر به بافت‌های چربی، استفاده از چربی به عنوان منبع سوخت را متوقف می‌کند. در صورت نبود یا کمبود انسولین در خون، بدن از چربی به عنوان منبع سوخت استفاده می‌کند. انسولین به عنوان مرکز کنترل متابولیسم بدن عمل می‌کند.

همچنین یائسگی یا منوپوز یکی از دوره‌های طبیعی زندگی اغلب ن است که در آن قاعدگی برای همیشه متوقف می‌گردد و آنان دیگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود. یائسگی معمولاً در حدود سن ۴۹ تا ۵۲ سالگی آغاز می‌شود. در این زمان تخمدانها به میزان کمتری هورمونهای نه، به خصوص استروژن را ترشح کرده و سبب بروز علائم یائسگی می‌شوند. درابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس به‌طور کامل قطع می‌شود. نی که به مدت یک سال عادت ماهیانه نداشته باشند یائسه محسوب می‌شوند.

هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین در آب در هیدرومِد بر تغییرات آدیپونکتین و مقاومت به انسولین سرم در ن یائسه چاق بود.


مواد و روش ها: 20 زن یائسه چاق 55 ـ 50 ساله در شهرستان ارومیه با نمایه توده بدن بالای 30 کیلوگرم در مترمربع به روش غیراحتمالی و آماده در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 12 هفته تمرین های منتخب هوازی و مقاومتی را در آب با شدت 65 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه و به مدت 45 دقیقه در هر جلسه تمرین انجام دادند. گروه شاهد در طول دوره پژوهش هیچ فعالیت بدنی نداشتند.

نمونه های خون قبل و بعد از تمرین برای هر دو گروه در حالت ناشتا به دست آمد. مقادیر آدیپونکتین و انسولین سرم توسط روش الایزا و گلوکز توسط روش کالریمتری آنزیمی اندازه گیری شد. برای محاسبه شاخص مقاومت به انسولین نیز از روش HOMA-IR استفاده شد.


یافته ها: یافته های تحلیل آماری نشان داد که اجرای پروتکل ورزشی میزان آدیپونکتین سرم را به شکل معنی داری در گروه تجربی افزایش داد . با این حال، بین یافته های پس و پیش آزمون این مقادیر در گروه شاهد تفاوت معنی داری دیده نشد. هم چنین، غلظت سرمی گلوکز، انسولین سرم و مقاومت به انسولین نیز به دنبال انجام ورزش منتخب در آب در هیدرومِد تنها در گروه تجربی به شکل معنی داری کاهش یافت.


نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش حاضر تمرین هوازی و مقاومتی فزاینده که در آب در هیدرومِد اجرا می شود با درگیری گروه های عضلانی بزرگتر و افزایش فشار دینامیکی بر استخوان ها و عضلات موجب افزایش مصرف انرژی، افزایش آدیپونکتین سرم و کاهش مقاومت به انسولین در ن یائسه چاق می شود.

منبع: توفیقی اصغر. تاثیر تمرین در آب بر سطح سرمی آدیپونکتین و مقاومت به انسولین در ن یائسه چاق. مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران : شهریور 1389 , دوره 12 , شماره 3 (مسلسل 51) ; از صفحه 260 تا صفحه 267 .

*جهت مشاهده تجهیزات هیدروجیم و هیدرومِد (ورزش در آب و آبدرمانی تخصصی)

اینجا کلیک کنید.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها