هورمون رشد چیست؟

هورمون رشد (GH) هورمونی است که از بخش پیشین هیپوفیز یا آدنوهیپوفیز رها می‌شود. هورمون رشد یا سوماتوتروپین ساختمانی پروتئینی دارد. در کل هدف این هورمون، افزایش بیوسنتز پروتئین در سلول‌های بدن است.

 

طبق تحقیقاتی که انجام شده‌است، محققین به این نتیجه رسیدند که GH اثر خود را با استفاده از انواعی از پروتئین‌ها تحت عنوان سوماتومدین‌ها به سلول‌ها القا می‌کند چراکه با القای هورمون رشد به سلول در شرایط In vitro تغییر زیادی در رشد آن‌ها مشاهده نگردید.

 

همچنین تحقیقات نشان داده است که ورزش به خصوص اگر همراه با حرکات دست‌ها باشد، می‌تواند محرک تولید GH باشند (یکی از دلایل رشد قدی بسکتبالست‌ها شاید همین موضوع باشد).

 

میزان ترشح هورمون رشد در کودکان در ساعات اولیه خواب، بسیار زیاد است بنابراین کودکی که دچار کمبود خواب یا بی نظمی در خواب باشد، در رشد او اختلال رقم می خورد.

هم کمبود و هم زیادی مقدار هورمون رشد باعث حالات مختلفی از بیماری می شود. این اختلالات ممکن است ناشی از ناهنجاری هایی در غده هیپوفیز، هیپوتالاموس یا سلول های هدف هورمون باشد.

 هورمون رشد ممکن است در نتیجه کمبود این هورمون و یا ناشی از پاسخ گیرنده معیوب به هورمون رخ دهد.

این امر می تواند منجر به به تعویق افتادن رشد و یا عدم موفقیت شود، اگر چه این به سنی بستگی دارد که در آن کمبود آغاز شده است. 

 

اثرات کمبود هرمون رشد:

اثرات کمبود هورمون رشد با توجه به سن فرد آسیب دیده متفاوت است.برای مثال، اگر کمبود در دوران کودکی رخ دهد، می تواند منجر به موارد زیر شود:

شکست در رشد

قد کوتاه

تاخیر در بلوغ جنسی.

اگر کمبود هورمون رشد در بزرگسالان رخ دهد، می تواند منجر به افزایش جرم چربی و کاهش تود عضلانی و کاهش سطح انرژی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی شود.

در بزرگسالان, کمبود هورمون رشد انسانی می تواند باعث بروز مشکلات مختلفی از جمله:

اضطراب و افسردگی

افزایش چربی در دور کمر

افزایش خطر بیماری های قلبی و سکته قلب

ضعیف عضلات و استخوان ها

ضعف، خستگی

کاهش توانایی تفکر

 

آب درمانی در رشد افراد

تاثیر تمرین در آب در هیدرومد بر هرمون رشد:

در پژوهش به بررسی تاثیر هشت هفته تمرین منتخب در آب در هیدرومِد برسطح هورمون رشد پسران 9 تا 11 سال منطقه 6 تهران بود. 24 دانش آموز پسر غیرورزشکار بطور تصادفی انتخاب و در دو گروه تمرین (12 نفر) و گواه (12 نفر) قرار گرفتند.

 

 

در گروه تمرین و گواه به ترتیب میانگین قد 133.67±6.47 و 136.45±5.58 سانتی متر، وزن 28.54±7.14 و 29.75±3.45 کیلوگرم، سن 9.767±0.29 و 9.39±0.35 سال، 15.46±1.18 BMI و 15.04±1.12 کیلوگرم بر مترمربع بود.

ابتدا از تمام آزمودنی ها نمونه های خونی ناشتا 48 ساعت قبل از شروع تمرینات به منظور اندازه گیری سطوح هورمون رشد گرفته شد.

سپس آزمودنی های گروه تمرین به مدت 8 هفته و هفته ای 3 جلسه و با شدت 60 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه به تمرینات منتخب در آب پرداختند.

آزمودنی های گروه کنترل در این مدت هیچگونه فعالیت ورزشی نداشتند. پس از 8 هفته از تمامی شرکت کننده ها نمونه خونی گرفته شد.

برای بررسی دقیق آثار درون گروهی آزمون t همبسته نشان داد افزایش 26 درصدی هورمون رشد در گروه آزمایش معنی دار بود اما در گروه گواه تغییرات معنی دار نبود .

همچنین یافته آزمون t مستقل بیانگر عدم اختلاف معنی دار مقادیر هورمون رشد بین گروه ها در پیش آزمون و اختلاف معنی دار آن در پس آزمون بود .

بطور کلی نتایج نشان داد انجام 8 هفته تمرین منتخب در آب به طور معنی داری باعث افزایش هورمون رشد پسران 9 تا 11 سال شد.

منابع:

مسرور محمود*, پیری مقصود, بنایی فر عبدالعلی. تاثیر هشت هفته تمرین در آب بر سطح هورمون رشد پسران 9 تا 11 سال.تحقیقات در علوم زیستی ورزشی : زمستان 1392 , دوره 3 , شماره 11 ; از صفحه 27 تا صفحه 38 .
بخش بهداشت و سلامت وب سایت نمناک

جهت مشاهده تجهیزات هیدروجیم و هیدرومِد (ورزش در آب و آبدرمانی تخصصی)

اینجا کلیک کنید.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها