بتاآندورفین با فرمول شیمیایی C۱۵۸H۲۵۱N۳۹O۴۶S یک نوروپپتید درون‌زاد با خواص تخدیری است که در سیستم عصبی مرکزی و محیطی یافت می‌شود.

نقش هورمون اندورفین

تمام نقش‌هایی که هورمون اندورفین در بدن ایفا می‌کند، شناخته‌شده نیست. هورمون اندورفین در کاهش درد و افزایش حس لذت نقش دارد. هورمون اندورفین در مدارهای پاداش طبیعی ما نقش دارد و با فعالیت‌های مهمی مانند خوردن، آشامیدن، فعالیت‌های بدنی و آمیزش جنسی مرتبط است.

هورمون اندورفین در طول دوران بارداری نیز افزایش می‌یابد. هورمون اندورفین موجب کاهش ناراحتی و درد و افزایش لذت و خوشی می‌شود و این توانایی موجب می‌شود که با وجود آسیب یا استرس به کار خود ادامه دهیم.

ازآنجاکه ما انسان‌ها به‌طور طبیعی به‌دنبال رسیدن به احساس خوب و دوری از درد هستیم، بیشتر، کارهایی را انجام می‌دهیم که احساس خوبی در ما ایجاد می‌کنند. این ویژگی از دیدگاه تکاملی، موجب تضمین بقا می‌شود. ما انسان‌ها موجوداتی اجتماعی هستیم و در جامعه رشد می‌کنیم.

در پژوهش‌ها مشخص شده است که هورمون اندورفین به تقویت پیوندهای اجتماعی نیز کمک می‌کند.

گرچه شاید این ویژگی امروزه دیگر کاربردی نداشته باشد، ولی در اوایل تاریخ بشر، انسان‌هایی که در کنار هم و در گروه‌های اجتماعی بودند، بیشتر از دیگران می‌توانستند زنده بمانند و تولیدمثل کنند.

لازم به ذکر است، راهکار بدن جهت مقابله با درد و استرس در فرآیند زایمان، ترشح پپتیدهای اوپیوئیدی ازجمله بتا اندورفین است.

تاثیر آبدرمانی بر سطوح بتاآندورفین ن باردار

بارداری با ایجاد تغییرات جسمانی و روانی خاص در زندگی ن نه تنها می تواند درک آنان از کیفیت زندگی را متاثر سازد بلکه اجرای برخی از حرکات را برای انجام فعالیت های معمول زندگی مشکل می سازد.

توصیه بر این است که ن باردار باید به شرکت در برنامه های تمرین بدنی منظم با شدت مناسب، که نشان داده شده است که در طی بارداری موثر و ایمن هستند، تشویق گردند.

این تحقیق بر آن بوده است که تاثیر 8 هفته تمرینات هوازی در آب را بر کیفیت زندگی و سطوح بتا آندورفین ن باردار بررسی نماید.

برای این کار، 24 زن باردار 24 تا 30 سال داوطلب به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند.

پس از تکمیل پرسشنامه کیفیت زندگی و خونگیری برای ارزیابی سطوح بتاآندورفین، گروه تجربی، تمرینات هوازی در آب را با شدت 60 تا 70 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه، سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته انجام دادند.

بررسی تغییرات هورمون بتاآندروفین در گروه تجربی، حاکی از افزایش معنادار 49.03 درصدی بود.

معیار کلی کیفیت زندگی در ن باردار نیز بر اثر هشت هفته تمرینات در آب بطور معنی داری بهبود پیدا کرد.

بنابراین، به نظر می رسد که استفاده از تمرینات در آب می تواند یکی از منابع در دسترس برای بانوان باشد تا با استفاده از آن بتوانند از یک کیفیت زندگی خوب و بهتر در طی دوران بارداری بهره مند شوند.

منابع:

بهپور ناصر*, همت فر احمد, فرمنش الهه. تاثیر تمرین هوازی در آب بر کیفیت زندگی و سطوح بتاآندورفین ن باردار.تحقیقات در علوم زیستی ورزشی : زمستان 1391 , دوره 3 , شماره 9 ; از صفحه 41 تا صفحه 51 .

جهت مشاهده تجهیزات هیدروجیم و هیدرومِد (ورزش در آب و آبدرمانی تخصصی)

اینجا کلیک کنید.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها